понеділок, 25 вересня 2023 р.

22 вересня - день партизанської слави.

 Щорічно 22 вересня згідно з Указом Президента України від 30 жовтня 2001 року №1020 в Україні відзначається День партизанської слави. За загальним визнанням, Велика Вітчизняна війна по праву називається всенародною. Безумовним підтвердженням цього є широкий розмах партизанського руху та героїзм патріотів-підпільників, які зробили свій неоціненний внесок у перемогу над фашизмом.

З перших днів окупації гостро постало питання протидії намірам фашистського керівництва. Найбільш повно питанням дезорганізації тилу ворожих військ мав відповідати широкомасштабний партизанський рух.Під час війни в тилу ворога діяло понад 6200 партизанських загонів та підпільних груп, в яких воювало більше ніж 1 млн. осіб – представників усіх народів Радянського Союзу, з них на території України – понад 500 тисяч (60 партизанських з’єднань, 1993 загони і диверсійно-розвідувальні групи).

Рельсова війна. Тактика дій партизанських загонів

Розвідувальна діяльність

Знищеня живої сили противника.

С. Ковпак. Ефективною формою партизанських дій були рейди у тилу противника, які відволікали великі сили гітлерівців, що було суттєвою допомогою військам. Найбільш результативні рейди здійснили формування відомих партизанських командирів С. Ковпака, О. Федорова та О. Сабурова.

Про кількість добутої партизанами розвідувальної інформації вказують такі дані – якщо у 1942 році Український штаб партизанського руху отримав від партизанських з’єднань і загонів 165 донесень, то вже у 1943 кількість донесень збільшилась у понад сім разів. Ці обсяги надходження інформації не зменшувались протягом усієї війни.

За мужество і героїзм, проявлені у боротьбі з ворогом, 200 тисяч партизан і підпільників нагороджено орденами та медалями, 223 з них отримали звання Героя Радянського Союзу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

16 травня - День вишиванки.

  Свято вишиванки припадає на кінець останнього весняного місяця – на теплий сезон, коли ми вже можемо зняти куртки, светри і у святковий де...